Троянският манастир - Информация

Троянският манастир Успение Богородично

Третият по големина манастир в страната ни е Троянският манастир „Успение Богородично”. Разположен на брега на река Черни Осъм, която извира от Стара планина, допълнително украсява така пъстрия и приветлив пейзаж. Манастирът е отдалечен на 10км от град Троян и 190км от София при надморска височина от 400м.

Данните сочат, че манастирът е създаден през 1600 година от монах отшелник, дошъл от Атон и построил малка дървена църква на мястото на днешния Троянски манастир. По време на Османското иго църквата, а след това и манастирът, са били няколкократно опожарявани. През 1830г е започнал строежа на манастира в окончателния си вид, който се е съхранил и до днес. Обявения за паметник на културата, включен в списъка със стоте национални обекти на България, манастир е едно несравнимо архитектурно постижение за времето си. При влизане в Троянския манастир първо попадаме в паркинга на архитектурния феномен. От там влизаме в първият му двор, на който две от страните му са застроени с триетажни жилищни сгради, а другите днес с едноетажни стопански постройки. При влизане във втория двор вниманието се грабва от двуколонна порта с автентична надстройка. Самият двор е обграден от триетажни килии, а в средата му е манастирският храм. Стените на молитвената сграда са украсени с вписани гълъби, конници и други фигури. Впечатляваща е изключително богато аранжираната манастирска църква. Живописта е изографисана от прочутия Смоленски майстор Захари Зограф. Творбите, които направил са портрет  на български светци, на игумена на манастира и на няколко борци за национална свобода. Сред рисунките си е поместил и собствения си портрет. Чудотворната икона “Света Богородица Троеручица” се съхранява старателно в църквата на манастира. Тя привлича изключително много вярващи, желаещи да се помолят за себе си и ближните. Иконостасът на църквата е неповторим със ръчно изработена резба по него, която днес го прави изключително ценен.

По време на Възраждането манастира е приютявал множество български революционери и патриоти за свобода. Васил Левски е бил един от най-редовните посетители по онова време. В този храм се е провеждало и образованието на будните българи през тогавашните години. Над 100 ученика от съседните селища са посещавали килийното училище в храма.

Манастирският комплекс винаги е бил сред желаните за посещение от туристи и гости, от българи и чужденци. Тези, който искат да приспят могат да го направят в самия манастир, в уютно обзаведени помещения, оборудвани със самостоятелен санитарен възел. Около манастира са разположени заведения за хранене и сувенирни магазинчета. Манастирът е отворен целогодишно и приема гости и посетители през цялото денонощие.

Третият по големина манастир в страната ни е Троянският манастир „Успение Богородично”.

уеб дизайн