Информация за Село Орешак

Село Орешак

Село Орешак се намира в северна България, разположено по северните склонове на Стара планина, в община Троян, област Ловеч. Отдалечеността му от град Троян е 8км. Полупланинското село Орешак, на 570м надморска височина, може да предложи всички блага за едно типично балканско село. Извиращата от планината река Черни Осъм пресича селцето, разделяйки го на две части.
Селото се развива като туристическа дестинация и привлича все повече туристи. Гостите му желаят да се откъснат от ежедневието си. Да се отдадат на неописуемата тишина и спокойствие. Както всяка планинско селце, Орешак предлага приятна прохладна лятна почивка. Има не малък брой занимания, който биха разнообразили почивката в това сгушено в Стара планина населено местенце. Разходките след природата ще разсеят и най-напрегнатия турист. Пикника под дебелите букови и дъбови сенки създават усещането за безгрижност и връщане назад във времето, в ерата без технологии. Гурме туризмът по тези земи носи наслада за почитателите на автентичната българска кухня. През последната събота на месец септември се провежда, традиционния за всички местни и външни за района хора, празник на сливата и Сливовата ракия. На този ден може да се наблюдават стъпките при приготвяне на Сливова ракия, как се вари и съхранява. Посетителите на този рядко срещан събор могат да дегустират с наслада от нея. Местните жени и баби, по време на този дългоочакван за тях празник, ще покажат пред гостите как се приготвя сладко, конфитюр, мармалад, сок и други продукти с участието на сливи в състава си. Много от жителите на село Орешак, които взимат дейно участие в събора са участници и победители в различни конкурси и свери на гастрономията.
Единственото място в нашата страна, където майстори от България и чужбина могат да покажат своите съвременни творби, е в прословутото Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата. Изложбения комплекс е построен и отворен през 1971 година. Тук посетителите имат възможност в 8 зали да разгледат експонати от различни области. Тук са поместени различни занаятчийски творения, заедно с тяхната технология за производство. Има зала с автентично подреден български дом от Възраждането. Многообразие на керамични съдове с различна шарка и големина могат да се видят отново в комплексната зала. В тази галерия любителите на изкуството биха пробвали уменията да изработят съд на машината за керамична посуда. Дърворезба и още много разнообразни творения могат да се видят в останалите зали. Гостите имат възможност да си закупят от всички видове изкуство, сувенир за спомен или такъв за подарък. Музейния комплекс е отворен всеки ден за посетители.
Гостите на село Орешак няма да останат разочаровани от избора си на дестинация за почивка. При разглеждане на множеството атракциони и забележителности, почитателите на пътуванията ще сложат един приятен завършек на своята възстановителна почивка.
 

Село Орешак се намира в северна България, разположено по северните склонове на Стара планина, в община Троян, област Ловеч.

уеб дизайн