Информация за пещера Съева Дупка

Пещера Съева дупка

Пещерата „Съева дупка”, или наричана още „Подземната перла”, се намира в местността „Леднишки рид” на 120км от София и на 25км от Тетевен, над село Брестница. Пещерата е поместена в списъка със Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.
Изследванията показват, че пещерата датира от над 3 мил. години. Надморската височина на пещерата е 520м, дължината и е 210м. Годишната температура на пещерата варира между 7 и 11 градуса. В нея се срещат сталактити, сталагмити, сталактони, дендрити и единствените за България хеликтити. Пещерата „Съева дупка” за първи път е проучвана през далечна 1883 година. След тази дата са правени многобройни изследвания. През 1967 година е благоустроена за туристи, чрез цялостно осветление и обезопасения на опасните участъци. От тази година е и отворена за масово посещение.
В пещерата са разположени пет различни зали, от които всяка е невероятна само по себе си. Една малка част от чара й се крие в съчетанието на зелен, кафяв и бял цвят в различните зали. Същинското очарование се крие в невероятните образования и форми, които остават без дъх всеки дръзнал да стъпи в нея. Имената на залите са съответно Купена зала, залата на Срутището, Концертна зала, зала Космос и залата на Белия замък.
Още при влизане в пещерата „Съева дупка” дъха спира на всеки посетител и той онемява. Загадъчността и уникалността е запазена въпреки обезопасителните промени, които са настъпили в нея. При по-детайлна разходка може да се види, как природата изкусно е изваяла образите на Христо Ботев с неговата чета, Богородица и младенеца, също така и патриарх Евтимий Търновски. Други чудати форми са умалено копие на Наклонената кула в Пиза, германско оръдие от войната, анимационните герой Снежанка и седемте джуджета, Кума Лиса и Баба Яга. Всеки гост на пещерата възкликва при вида й, че тя прилича на прекрасна приказка, или е толкова очарован, че е сравнява с невероятните сънища, които е сънувал.
След входа на пещерата пътеката се спуска до първата зала, която е Купената. Името и произтича от сталактона наподобяващ купа сено. Следващата зала Срутището с име произтичащо от срутените каменни блокови в нея по време на земетресение преди векове. След нея, пътят продължава по тясна пътечка отвеждаща до тънки каменни струни, които при допир издават чудни тонове. Залата, покрита от глина, с тънка и равна кухина и отрупана от каменни образования, е Хармана. От тук започва истинската приказка. Гъмжи от безпорядък, хаотично разпръснати всякакъв тип причудливи каменни образования, на фона на кремавия цвят. Именно тук е и най-дебелия сталактит на пещерата, който блести като диамант в нея. Хармана съдържа още лъвски глави, прикования Прометей, Медузата и друг фигури. От тук се влиза в залите Белия Замък и Космос, които не отстъпват по нищо на съседните си. Скални форми оцветени с топли тонове, висят и стърчат от всякъде. Белият замък идва от белия таван над залата, а Космос от това, че тя е най-високата зала из между останалите.
Намерените останки и проучванията на експертите показват, че пещерата е обитавана още от праисторическия човек. Днес тя е отворена за посетители, без почивен ден.
 

Пещерата „Съева дупка”, или наричана още „Подземната перла”, се намира в местността „Леднишки рид” на 120км от София и на 25км от Тетевен, над село Брестница.

уеб дизайн