Исторически Музей Тетевен - Информация

Исторически Музей Тетевен

В полите на Стара планина, област Ловеч, се намира град Тетевен. Отдалечен е на 130км от София и на 12км от село Рибарица. Градчето е прорязано от река Вир и е със средна надморска височина от 415м. Има археологични данни, че Тетевен датира още от началото на новата ера. Населението му днес е малко над 10 000 жители, като местните граждани много добре са развили занаятчийството, прославило града в пределите на България, та дори и извън нея.
Паметници на културата, запазени още от времето на Възраждането, впечатляват посетители и гости на града. Това са многобройните родни къщи на будните жители на Тетевен, милеещи за свободата на родината ни.
Една от най-големите забележителности на Тетевен е включеният в стоте национални туристически обекта на България, Исторически музей. Построеният през 1932г Дом-паметник, в знак на благодарност към загиналите тетевенци, е днешният исторически музей. Тук бива поместена първата музейна сбирка. През 1974 година музеят на Тетевен е преустроен и разширен. В него е изложена новата за тогава експозиция, свързана с историческото минало на града- от създаването му до следосвобожденска България. Изложбата е разделена на три части. Възраждане, Етнография и Античност. Музейните експонати за трите епохи са над 4600 броя, като те биват от най-разнообразен характер. От оръжия, през облекла и занаята и стигаме до фотографски снимки и важни за Тетевен документи. Музеят работи всеки ден през лятното полугодие, а през зимното е затворен събота и неделя.
Други забележителности за град Тетевен и околността са:
  •  Гловенския манастир;
  •  Пещерата Съева дупка;
  •  Пещерата Моровица;
  •  Водопад Козница;
  •  и други.
В обобщение Иван Вазов дава най-добро описание на града, споделяйки при посещението си: „Ако не бях дошъл в Тетевен и аз щях да бъда чужденец на майка България… Много съм бродил, много съм скитал, но не съм видял по-чуден рай“.
 

Една от най-големите забележителности на Тетевен е включеният в стоте национални туристически обекта на България, Исторически музей.

уеб дизайн